RSS

Åh.. hade jag en blogg?

Mitt i all djupdykning bland topoisomeras, restriktionsklyvning, replikation av eukaryota celler, mekanismer hit och mekanismer dit o.s.v. blev det dags att vidga sina vyer och bland annat bemärka att jag hade en offentlig dagbok för allmänheten.

Uppdatering sedan sist..
..ny stad: Göteborg

..nytt universitet: GU/Chalmers

.."ny" utbildning: Apotekarprogrammet
..ny ålder: 23 år och 257 dagar
..ny story: Japp! Alltid!


I skrivandets stund befinner jag mig på ett laboratorium. Här kommer jag att befinna mig, förutom när jag har föreläsning, som för övrigt ligger 538 steg härifrån, fram till söndag. Här är det mycket trivsamt; vita rena väggar, lampor i taket, inga fönster (ja huva, någon kan ju titta in), fyrkantig TV inklusive tinitusljud när den är påslagen, egen svit på 12 kvm, och ett mycket trivsamt allrum/kök exklusive köksfläkt. Mamma: Var inte orolig.. syrenivån är ännu inte på någon kritisk nivå.


Vad gör så skolflickan här, kan man ju undra.. Jo! Det var en gång under en skollunch som två flickor, som vi kan för enkelhetens skull kalla Maria och Maria, gick omkring i den kilometerlånga skolbyggnaden på toppen av ett berg. Medan de febrilt diskuterade DNA-polymeras III funktion såg de en anslagstavla med en mycket intressant överskrift: "Vill du delta i en sömnstudie?" Den ena Maria sade då: "Yeees, absolut. Inga problem. Jag sover genom allt." Vid vidare läsning stod det att man kunde kompenseras ekonomiskt, och då var det redan avgjort. De anmälde sig och därefter testas om de var lämpliga. Och nu så har vi hamnat på detta fina ställe!


Studien går alltså ut på hur vi påverkas av buller och vibrationer medan vi sover. För att kunna mäta detta placeras totalt sjutton guld-elektroder på kroppen av en skotte som by the way är ett Liverpool-fan. Tre under hakan, två vid vardera öga, tre i pannan, tre på toppen av knoppen, två i bakhuvudet, två bakom öronen och två som checkar att hjärtat fortfarande slår. Dessutom knyts vi åt med två band över mage och bröst för att kolla andningen och en puls/syre mätare i fingret. Till denna utomordentliga utstyrsel får vi dessutom ett vackert och vitt hårnät som ska hålla några av elektroderna på plats.

När så klockan blir 23:00 ligger man under sitt täcke i den breda, mjuka sängen, stel som en pinne i rädsla för att snurra in sig i allt virrvarr. Nu ska man alltså sova! Det var inte helt lätt varken första, andra eller tredje kvällen. Speciellt inte när madrassen skumpar/skakar till med jämna mellanrum och ett tåg närmar sig från takets tjugofyra högtalare.. Tänk vad spännande att få vara här i tre nätter till!! Tro det eller ej; jag menar det. Se bara fördelarna: Vi är denna vecka de studenter som har klart närmast till föreläsningssalen! Dessutom har vi idag fått testa hur snabba brandkåren är på att rycka ut, respektive hur lång tid det tar för huset att evakueras. Ja, vi kan konstatera att det kan bli ett problem att laga mat i ett kök utan fläkt eller fönster.

Trots att vi sover likt prinsessor på ärtor har vi väldigt roligt tillsammans. Se bara så icke-institualiserade vi blivit..


Kan då en mor glömma sitt barn,
så att hon inte förbarmar sig över sin livsfrukt?
Och även om hon kunde glömma sitt barn,
skall jag inte glömma dig.

Jes 49:15

Vilka batterier håller längst?

Se på Plus ikväll för att veta vilket batteri som håller längst! Det ryktas att Duracell ligger risigt till.. =)

Som en bonus får ni både se min fysiklärare och de lokaler som vi håller till i när vi laborerar! Har ni sett honom förut? Inte så konstigt, med tanke på att han även varit med i Eftersnack och Boston Tea Party.

Uniaden!

Uniaden - ett vackert koncept. Under sex timmar får olika företag riva och slita i universitet's studenter. För företaget är det en guldgruva att få fatt i studenter, på deras hemmabana, och stjäla deras dyrbara tid. Och oss, studenter, som inte förstår bättre än att strömma dit, kommer av den orsaken att ryktet säger att det finns gratis-grejer att tillgå. Det får i varje fall mig till att komma dit. Gratis - det är gott, det!

Föreställ dig scenariot: Vid minsta tvekan hos studenten kommer företagaren fram: Heeeej, vad läser du? Om det nu råkar vara en utbildning som passade företaget, men där studenten inte är speciellt intresserad, måste man ändå av artighetsskäl stå kvar i ett par minuter. Under den tiden hinner man både äta två och tre dumle, gissa kilopriset på en H&M skjorta, le lite och sen mumla att ens föreläsning börjar om fem minuter. Men innan man hinner fly, blir man genast indragen i nästa monter. Åh! Där fanns det både kaffe och kaka! Frestelsen är för stor och så går ytterligare minuter, som istället kunde användas till så kallat studerande.

De studenter som är i desperat behov av gratis-grejer, men inte har ens en sekund över till överflödigt prat har en skrämmande taktik. I praktiken går det till att dom totalt fokuserade, rusar in i montern, griper tag i en näve godis, pennor eller dylikt och sen försvinner snabbt som ögat. Själv står man kvar och nästan ska be om ursäkt för personens uppförande..

Måste säga att några företag har hajat vad som behövs för att dra till sig studenter! Dom har nämligen de produkter som studenterna alltid saknar. Kanske kommer de själv ihåg den ständiga inköpslistan, rangordnad efter prioritet, och som man aldrig blev färdig med, för när man kom halvvägs tog alltid pengarna slut. Det kan både vara frukt, kosttillskott, handsprit, putsduk, sportflaska, reflexer och lypsyl för att inte tala om de klassiska karameller och reklampennor.

Som student, måste jag ändå säga att jag är mer än tillfreds! Ja, det är roligt att delta i tävlingar - om man vinner! Speciellt roligt är det om man vinner något man behöver. Förutom allt det ovannämnda, har jag både vunnit tennisboll, måttband, periodiska systemet på matta och ett paket Data Copy. För att få data copy paketet krävdes att man vek ett flygplan, som man senare skulle flyga in i ett hål, och det var ju ingen konst alls. Om jag hade varit med i lilla sportspegeln. hade jag garanterat fått tio poäng. Än en gång: Gratis, det är mer än gott!

Nya kurser

Så är det nya kurser med nya tag. Nya kurser betyder delvis nya kurskamrater, och det innebar även ett återseende av en klasskamrat från gamla tider, det vill säga både förskola och högstadium. Riktig trevlig överraskning!

Snart har man avklarat första veckan. Man har alltid en tendens att tycka första veckan är svårast, för att det är nytt tema, nytt tankesätt och kanske ny lärare också för den delen. Men tidigare erfarenhet visar att när man kommer till vecka två, är det plötsligt den veckan som var svårast.. sen tredje veckan, och fjärde, o.s.v. Men hittills har det faktiskt inte varit så pjåkigt. Det kan ju faktiskt rent av vara väldans intressant med föreläsning. Ja, i fysik har vi fått lära att en militärmarch i djupsnö kan demonstrera totalreflektion och i kemi ska man akta sig för att ge en höna lite bröd med bonus-ingrediensen kalium. Jovars, det blir ett trevligt fyrverkeri med fjädrar åt alla håll, men jag tror inte hönan skulle uppskatta att vara underhållaren under den förutsättningen. =)

Jag är övertygad om att han som har börjat ett gott verk i er
också skall fullborda det intill Kristi Jesu dag.

Fil 1:6

Härliga tider!

På mindre än 20 timmar har vår lärare hunnit rätta gårdagens tentamen! Helt fantastiskt att slippa gå i väntans tider, och jag är helt lyrisk efter resultatet. Samtliga papper är redan sorterade i en prydlig ordning och satta i pärmen. Det är underbart att få avsluta en kurs på det här sättet!

Halleluja! Tacka HERREN, ty han är god,
ty hans nåd varar i evighet
Ps 106:1